Κάππαρη βιολογικής γεωργίας

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:
Kάππαρη σε σκόνη (αποξηραμένα φύλλα) 4 γρ. Νέο

Kάππαρη σε σκόνη (αποξηραμένα φύλλα) 4 γρ.

Για την παρασκευή της σκόνης επιλέγονται τα κατάλληλα φύλλα κάππαρης, διαβρέχονται με πόσι..

10,89€ Χωρίς ΦΠΑ: 9,64€

Κάππαρη ανθός & φύλλα Νέο

Κάππαρη ανθός & φύλλα

Κάππαρις Capparis spinosa (κάππαρις η κοινή, η ακανθώδης). Έρπων θάμνος με βλαστούς που διακλ..

9,90€ Χωρίς ΦΠΑ: 8,76€

Η Κάπαρη είναι ένα φυτό γεμάτο φλαβονοειδή και βιταμίνες. Δεν είναι μόνο η πικάντική γεύση τους που σε κερδίζει αλλά και οι πολλές ιδιότητες αυτού του φυτού, με το Διοσκουρίδη, το μεγαλύτερο ίσως φαρμακολόγο της αρχαιότητας, να έχει αναφερθεί πρώτος στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης. Η κάππαρη έχει διάφορα είδη με πιο γνωστό την capparis spinosa L . Κατά τον Διοσκουρίδη οι περιβαλλοντικές συνθήκες ενός τόπου μπορούν να συντελέσουν στη θεραπευτική αποτελεσματικότητα κάθε ύλης και πρόκειται για το είδος που θεωρείται ότι μπορεί να θεραπεύσει τις φλεγμονές. Ο Γαληνός αναφέρεται ενδεικτικά στο Περί συνθέσεως φαρμάκων κατά τόπους πως τα φύλλα κάπαρης προέρχονται από ένα θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο ως φάρμακο παρά ως τρόφιμο. (ΚΛΑΥΔΙΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ Α Π Α Ν Τ Α Περί τροφών δυνάμεως Τόμος VI, Βιβλίο Β (σελ.615,616) Κεφ λδ Περί καππάρεως : Θαμνώδές έστι φυτόν ή κάππαρις δύναμις δ΄ αυτής έστι λεπτομερής ικανώς, και διά τούτο τροφήν ελαχίστην αναδίδωσιν εις το τών εσθιόντων αυτήν σώμα, καθάπερ και τ΄άλλα πάντα, όσα λεπτομερή. χρώμεθα δε ώς φαρμάκω μάλλον ή ως τροφή τω του φυτού ...)Ο Τιμοκλής, σατιρικός ποιητής του 4ου αιώνα π.Χ., είχε γράψει πώς η Φρύνη, η διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, μάζευε και πουλούσε κάππαρη στην αγορά της Αθήνας. Λόγω της ιδιαίτερης αξίας για την φαρμακευτική της χρήση όσο διάστημα πουλούσε την κάππαρη δεν εργαζόταν ως εταίρα κι αυτό δημιουργούσε προβλήματα στους πελάτες, που παραπονούνταν ότι τους «έκλεινε την πόρτα». Ο Κλαύδιος Αιλιανός (Ποικιλη Ιστορια, IX, 32) αναφέρει πως οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στους Δελφούς ένα άγαλμα της Φρύνης από χρυσάφι, έργο του Πραξιτέλη, την Αφροδίτη της Κνίδου (Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, XIII, 59).         

Φυσική ξήρανση σε υπόσκαφο. Ο περιβαλλοντικός αέρας διαπερνά τα φύλλα της κάπαρης και διαφεύγει με τους ατμούς υγρασίας ενώ η άμεση διατήρησή του σε πλησίον υπόσκαφο χώρο χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο παρέχει πρόσθετη προστασία. Στη φυσική ξήρανση επιδιώκεται η απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του νερού όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ιδανική & σταθερή θερμοκρασία. Λανθασμένη μέθοδος ξήρανσης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια θρεπτικών ουσιών με σοβαρές επιπτώσεις στη σύσταση της. Η κάπαρη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή συμπεριλαμβανομένων ρουτίνη και κερσετίνη, ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών. Περιέχει μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο χαλκός και υψηλά επίπεδα νατρίου. Αποτελεί αποθήκη των βιταμινών Α, B, Κ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη.    

Πιστοποιημένο προϊόν. Η ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο νησί με την συνέργεια ηφαιστειακού εδάφους και κλίματος, που συμβολίζουν την αυθεντική γεωργική τους προέλευση, όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας τους θα πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στο νησί Θήρα (Σαντορίνη). Παράλληλα η βιολογικής γεωργίας πιστοποιήση που τη συνοδεύει αποτελεί επίσημη ένδειξη ποιότητας μέσω εγκεκριμένων προδιαγραφών ελέγχου (αναλύσεις και ποσοτική ιχνηλασιμότητα) και όχι ανεπίσημος προσδιορισμός ταυτόσημων προϊόντων με την υπόδειξη ότι "όλα ίδια είναι''. Πίσω από αυτά τα τοπωνύμια κρύβονται αιώνες αγροτικών παραδόσεων και τοπικής τεχνογνωσίας και συνδέονται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ή ένα τοπικό μικροκλίμα. 

Τα φύλλα κάππαρης που συγκομίζοντε είναι καλυμένα από το άμεσο ηλιακό φως λόγο της έκφυσης τους σε ξερολιθιές. Τα φύλλα χρειάζονται σκιά για να αυξήσουν τα επίπεδα χλωροφύλλης. Μετά τη συγκομιδή και την διαλογή τα φύλλα αποξηρένοντε και μετά επεξεργάζοντε σε σκόνη όπου και πάλι αποξηρένοντε (προϊόν διπλής αποξήρανσης). Από τη στιγμή που η κατανάλωση αφορά σε όλο το φύλλο της κάππαρης, η σκόνη διατηρεί όλες τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές. Ο τρόπος που καλλιεργείται και καταναλώνεται του επιτρέπει να είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Όταν κάποιος πίνει αφεψήματα, εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία, πίνει επίσης νερό. Στην περίπτωση της σκόνης απορροφάται ολόκληρα τα φύλλα και γι’ αυτό έχει υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του όπως η περιοχή, οι γεωγραφικές συνθήκες αλλά και η ποικιλία της κάππαρης.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά την κάππαρη σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή ουσίες όπως η κερκετίνη (ή κουερσετίνη ή βαλανοκετόνη - Quercetin), η ρουτίνη και η καμφερόλη. 

Οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα και τελικά την τιμή της κάππαρης έχουν αποκλειστικά σημείο αναφοράς την τοποθεσία, την ποικιλία και τις καλλιεργητικές εργασίες. Ο τόπος καλλιέργειας και οι φυσικοί παράγοντες όπως το κλίμα, το έδαφος, η υγρασία κ.τ.λ. σε συνδιασμό με την ποικιλία, αυτοφυής σε ξερολιθιές ή γραμμική καλλιέργεια φύτευσης, τροποποιούν στο μέγιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ένα μέτρο σύγκρισηςείναι η τιμή των φλαβονοειδών (κερσετίνη) όπου στην αυτοφυή ποικιλία εκτινάσεται ακόμα και πάνω από 6.000mg/kg όταν στην γραμμική ξεκινά στα 500mg/kg (USDA Database) . Στο βιολογικό μας αγρόκτημα SantOrganics συναντάμε άνω των 400 μέτρων ξερολιθιά με αυτοφυή ξυλώδη παλαιά ρίζα κάππαρης πολλών δεκαετιών ίσως και αιώνων όπου η αφομοίωση των τοπικών περιβαλλοντικών συνθηκών την κάνουν ευπροσάρμοστη και σαφώς ανεκτίμητη. Δεν απαιτείται πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα (νερό, λίπασμα, εντομοαποθητικά σκευάσματα...) για την φροντίδα της.