Επιπλέον χαρακτηριστικά :
ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ.
Οι ευεργετικές επιδράσεις του βασιλικού πολτού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια.Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στην αμβροσία, που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου και η οποία περιείχε βασιλικό πολτό. Το προϊόν έγινε αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο.Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα μελισσοκομικά προϊόντα που καλύπτονται από τον κανονισμό που αφορούν την βιολογική μελισσοκομία συγκεντρώνουν συνδυασμό χαρακτηριστικών που συνδέονται τόσο με τις πρακτικές εκτροφής των μελισσιών όσο και με το ευρύτερο περιβάλλον του μελισσοκομείου. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει και η όλη διαχείριση των προϊόντων από τη συλλογή, τη συσκευασία, την αποθήκευση μέχρι και την εμπορία τους.
Καθαρό βάρος 10γρ.
Η αποστολή πραγματοποιείται σε ιδανικές συνθήκες σε όλη την διάρκεια της μεταφοράς του ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες, σε κατάλληλο περιβάλλον συντήρησης και προστασίας του βασιλικού πολτού από εξωτερικούς κλιματικούς παράγοντες με την υποστήριξη σύγχρονων μέσων διατήρησης χαμηλής θερμοκρασίας.
Επιλέξετε οποιαδήποτε μορφή για την πληρωμή της παραγγελία σας και θα επικοινωνήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν μαζί σας για την τελική επιβεβαίωση.
Αντικαταβολή: Πληρωμή με την παραλαβή της παραγγελίας στον χώρο σας από την ACS courier.
Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό: Μπορείτε να καταθέσετε τα χρήματα της παραγγελίας σας σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω λογαριασμούς (IBAN).
- Eurobank GR7202602180000830101713156
- Aplha Bank GR5701401660166002101122495
- Τράπεζα Πειραιώς GR9701725150005515084706319
Σε περίπτωση τραπεζικής κατάθεσης παρακαλώ να μας αποστείλετε την τραπεζική συναλλαγή.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Τα μελισσοκομικά προϊόντα που καλύπτονται από τον Κανονισμό που αφορούν την βιολογική μελισσοκομία συγκεντρώνουν συνδυασμό χαρακτηριστικών που συνδέονται τόσο με τις πρακτικές εκτροφής των μελισσιών όσο και με το ευρύτερο περιβάλλον του μελισσοκομείου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η όλη διαχείριση των προϊόντων από τη συλλογή, τη συσκευασία και την αποθήκευση μέχρι την εμπορία τους. Η θέση των μελισσοκομείων είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τον Κανονισμό. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει είναι τα εξής: Εξασφάλιση φυσικών πηγών νέκταρ, μελιτώματος και γύρης για τις μέλισσες και πρόσβαση σε νερό. Σε ακτίνα 3 km από τη θέση του μελισσοκομείου, οι πηγές νέκταρ και γύρης να αποτελούνται από βιολογικές καλλιέργειες ή/και αυτοφυή βλάστηση. Διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μόλυνσης μη γεωργικής προέλευσης όπως από βιομηχανικής ή αστικής προέλευση ρύπους. Οι μέλισσες θα πρέπει να τρέφονται με μέλι στις περιόδους που δεν έχει βοσκή. Τον χειμώνα πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες μέλι και γύρη για την κάλυψη των αναγκών. Σε περίπτωση που απειλείται η επιβίωσή των μελισσών λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών μπορεί να γίνει τεχνητή διατροφή γίνεται με βιολογικό μέλι, προερχόμενο κατά προτίμηση από την ίδια βιολογική μονάδα. Η υγεία των ζώων στην βιολογική γεωργία στηρίζεται στην πρόληψη και την ενδυνάμωση τους παρά σε θεραπευτικές επεμβάσεις με φάρμακα. Οι κυριότερες αρχές είναι: Η επιλογή κατάλληλων ανθεκτικών φυλών, η εφαρμογή ορισμένων πρακτικών που συμβάλλουν ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας στις νόσους και στην πρόληψη των λοιμώξεων. Αν χρειαστεί να γίνουν κτηνιατρικές αγωγές πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες αρχές: Χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση φυτοθεραπευτικά και ομοιοπαθητικά προϊόντα. Απαγορεύεται η προληπτική χρήση αλλοπαθητικών συνθετικών χημικών φαρμακευτικών προϊόντων.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών. Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Σαν αποτέλεσμα οι βασίλισσες αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος, έχουν ένα υψηλά αναπτυγμένο γενετικό σύστημα με ωοθήκες και σπερματοθήκες πλήρως αναπτυγμένες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-4 χρόνια), και μεγάλη παραγωγικότητα. Υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού η βασίλισσα είναι σε θέση καθημερινά να γεννάει μέχρι και 1200 αυγά την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος των αυγών μίας ημέρας ξεπερνάει κατά το διπλάσιο το δικό της βάρος.Δεν αποθηκεύεται στην κυψέλη και συνεπώς δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό μελισσοκομικό προϊόν. Η μόνη θέση στην οποία η συγκομιδή του είναι εφικτή είναι κατά τη διάρκεια διατροφής της βασίλισσας, στις προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, οι οποίες ταΐζονται με αφθονία βασιλικού πολτού. Η προνύμφη δε μπορεί να καταναλώσει την τροφή τόσο γρήγορα όσο της παρέχεται και ο βασιλικός πολτός συσσωρεύεται στα βασιλικά κελιά.
ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητάς του.Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό υπόλευκο χρώμα. Η υφή του είναι ζελατινώδη παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά είναι νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Το μεγάλο εύρος των αναλυτικών τιμών του βασιλικού πολτού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες οι κυριότεροι των οποίων είναι: Η περιοχή συλλογής,η διαφορετική χλωρίδα,η φυλή των μελισσών,η ηλικία της προνύμφης από την οποία συλλέγεται,οι συνθήκες διατήρησής του,η παλαίωση του προϊόντος,η αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των συστατικών του. Από τις αζωτούχες ενώσεις, οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.Τα σάκχαρα αποτελούνται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Τα λιπίδια αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων το κυριότερο είναι το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι: K,Ca,Na,Zn,Fe,Cu και Mn, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου. Χαρακτηριστικό για το βασιλικό πολτό είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες:βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C,D,A και Ε. Το παντοθενικό οξύ (Β5) παίζει μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό των προνυμφών που βρίσκονται στην ανάπτυξη.Επίσης περιέχει και μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον έχει επίδραση και στο νευρικό σύστημα επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Τέλος διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.Ο βασιλικός πολτός διατηρείται εύκολα. Αμέσως μετά τη συλλογή του πρέπει να φιλτράρεται με λεπτό πανί ή με λεπτή νάιλον σίτα και να τοποθετείται αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία περίπου 2-4 βαθμούς Κελσίου. Τα φιαλίδια πρέπει να είναι καλά γεμισμένα και κλεισμένα για να μην έρχεται ο βασιλικός πολτός σε επαφή με το οξυγόνο. Άλλος τρόπος διατήρησης του βασιλικού πολτού, είναι η ανάμειξή του με μέλι. Το μέλι δεν πρέπει να είναι ρευστό γιατί σαν ελαφρύτερος που είναι ο βασιλικός πολτός, ανεβαίνει στην επιφάνεια και έτσι δεν έχουμε ομοιόμορφη ανάμιξη. Το καταλληλότερο μέλι είναι το λεπτοκρυσταλλωμένο.Το μέλι αυτό, όταν τοποθετηθεί στο ψυγείο, έχει την υφή του πηχτού βουτύρου και με τον τρόπο αυτό ο βασιλικός πολτός μένει ομοιόμορφα αναμειγμένος.
Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Οι ευεργετικές επιδράσεις του βασιλικού πολτού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στην αμβροσία, που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου και η οποία περιείχε βασιλικό πολτό. Το προϊόν έγινε αντικείμενο πολλών μελετών κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο.
Όλες οι αναφορές βασίζονται σε βιβλιογραφική έρευνα με κύριο σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή.
Η ποσότητα που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα των προϊόντων αποστολής με βασικό κριτήριο την πλήρη εξάχνωσή του κατά την παραλαβή του δέματος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. «The Merck Manual of Diagnosis and Therapy» - 17thed 1999 – Merck Research Laboratories NJ
2. 2ndInternational Symposium on Apitherapy – Bucarest (Ronmanie) – Editions Apimondia 1976
3. 3rdInternational Symposium on Apitherapy – Portorose (Yougoslavia) – Apimondia Editions 1978
4. Apiacta XXIX – Apimondia, 1995.
5. Apiacta XXXI – Apimondia, 1996.
6. B. de Belvefer and Gautrelet: 1989. «La gelee royale des abeilles» - Guy Tredaniel Editeur –Paris.
7.Dobrovoda, I, 1967. Psychoneuroses and royal jelly with complement. False euphoria. Int. Cong. of Apic.Apimondia 329.
8. Donadieu, Y1984. «La Gelee Royale» – Ed. Maloine: Les therapeutiques naturelles.
9. Donadieu, Y. and Marchiset, C. 1984. «La Cire» - Ed. Maloine: Les therapeutiques natunaturelles.
10.Vincent, P.1993: «Mon secret de sante pour guerir et rester jenne apres 50 ou 60 ans» - Ed.Inter et Athena copyrights –London.
11. Filipic, B. and Likar M. 1983. Clinical value of royal jelly and propolis against Graham, J.M. (ed) 1992.The Hive and the Honey Bee. Dadant and Sons,Hamilton IL.
12.Graulich,C. 1969. Ο βασιλικός πολτός. Μελισσοκομική Ελλάς 19(227):327-328.
13. Howe,S.R.,Dimick,P.S.and Benton,A.W. 1985. Composition of freshly hervested and commercial royal jelly. J. Apic. Res., 24(1):52-61.
14. International Conference on Bee Products, Properties, Applications & Apitherapy 1996.The Israeli Honey Production & Marketing Board & the Israeli Beekeepers Association – Tel Aviv (Israel).
15. International Symposium on Apitherapy 1997.National Research Center–Cairo(Egypt).
16. Johansson, T.S.K., and Johansson, M.P. 1958. Royal jelly II. Bee World, 39:254-264, 277-286.
17.Joiriche, N. 1971.Θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Μελισσοκομική Ελλάς (244):115-116, (245):145-146, (246):183-184, (247):203-204.
18. Jouve. F. and Starosta, P. 1997. Le grand livre du Miel et des abeilles.Solar (Paris).
19. Lercker, G., Caboni, M.F., Vecchi, M.A., Sabatini, A.G. and Nanetti, A. 1992. Caratterizzazione dei principali costituenti della gelatina reale. Apicoltura 8:11-21.
20.Lercker, G., Vecchi, M.A., Sabatini, A.G. and Nanetti, A. 1984.Controllo chimicoanalitico della gelatina reale. Riv. Merceol. 23(1):83-94
21. Melampy, R.M. And Stanley, A.J. 1940. Alleged gonadotropic effect of royal jelly. Science 91:457-458
22. Takenaka, T., Yatsunami, K. and Echigo, T. 1986. Changes in quality of royal jelly during storage.Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaishi 33(1):1-7.
23. Tamura T., Fujii A. and Kuboyama N. 1987. Antitumor effects of royal jelly.Nippon Yakurigaku Zasshi 89(2)73-80 (In Japanese).
24. Tamura, T., Fusii A., and Kuboyama, M. 1985. Effect of royal jelly on experimental transplantable tumors. In proceedings of the XXXth International Congress of Apiculture,Nagoya.
25. Tonsley, C.B. 1967. Royal jelly, a treatment for rheumatoid arthritis. In. Cong. of Apic. Apimondia 429-430.
26. Vittek, J. and Slomiany, B.L. 1984. Testosterone in royal jelly.Experientia 40 104-106.
27.Vorwohl, G. 1968. Natiirliche Diastraseschwache der Honige von Apis cerana Fabr. Z. Bienenforsch.9(5):232-292.
28. XXVIIIth International Conference on Apimondia Apiculture –Acapulco(Mexico), 1981.
29. XXIXth International Conference on Apimondia Apiculture –Budapest(Hungary),1983.
30. XXXth International Conference on Apimondia Apiculture –Nagoya(Japan), 1985.
31. XXXIth International Conference on Apimondia Apiculture – Varsaw (Poland), 1987.
32. XXXInd International Conference on Apimondia Apiculture –Rio de janeiro(Brasil), 1989.
33. XXXIIIrd International Conference on Apimondia Apiculture –Beijing(China), 1993.
34. XXXIVth International Conference on Apimondia Apiculture –Lausanne(Switzerland), 1995.
35. XXXVth International Conference on Apimondia Apiculture – Antwerpen (Belgium), 1997.
36. XXXVIth Conference on Apimondia –Vancouver(Canada), 1999.
37. Yamada, K., Ikede,I., Maeda, M., Shirahata, S., and Murakami, H. 1990. Effect of immunoglobulin production stimulating factors in foodstuffs on immunoglobulin production of human lymphocytes. Agricultural and Biological Chemistry 54(4):1087-1089.
38. Χαριζάνης, Π.X. 1996. Μέλισσα και Μελισσοκομική Tεχνική. Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Ν. Παππάς. 263 σελ.
|