Θυμάρι

Το άγριο θυμάρι είναι ένας αρωματικός αυτοφυής θάμνος που έχει πολύ δυνατό και ευχάριστο άρωμα. Ανθίζει το καλοκαίρι και βγάζει στις κορυφές των κλαδιών του μικρά μωβ άνθη τα οποία έχουν μια μοναδική μυρωδιά που ελκύει τις μέλισσες. Από τα άνθη του θυμαριού οι μέλισσες παράγουν το καλύτερο ελληνικό θυμαρίσιο μέλι. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το θυμάρι ως θυμίαμα στους βωμούς, κατά τη διάρκεια τελετών θυσίας. Για να αποκτήσουν θάρρος, δύναμη και ενεργητικότητα. σύμβολο δύναμης για τους αρχαίους με αναζωογονητικές ιδιότητες τόσο για το μυαλό όσο και το σώμα. Πριν από τη μάχη, ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό με θυμάρι. Εξ’ου και το όνομά του, που προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ‘’θύω’’, που σημαίνει θυσιάζω αλλά και από το ουσιαστικό ‘’θυμός’’, και στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει θάρρος και ψυχική δύναμη. Το θυμάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης αναφέρουν ότι το θυμάρι αποβάλλει το φλέγμα, είναι θερμαντικό και διουρητικό. Ο Πλίνιος το συνιστούσε ως αντίδοτο στα δαγκώματα των φιδιών, αλλά και για τον πονοκέφαλο. Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του θυμαριού χρησιμοποιούνται σήμερα, είτε ως άρτυμα σε διάφορα φαγητά είτε στην φαρμακευτική.

Η χρήσης του θυμαριού στη μαγειρική είναι εντυπωσιακή. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλές κουζίνες και ιδιαίτερα στη μεσογειακή. Η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς καυστική. Είναι βασικό συστατικό σε ορισμένες σάλτσες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα ή να τις προσθέσετε στα ζυμαρικά και στο ρύζι. Τα φρέσκα φύλλα ή ολόκληρα τα κλαδάκια του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την προετοιμασία του κρέατος, των πουλερικών, ακόμα και των ψαριών. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη.

Το άγριο θυμάρι στην Σαντορίνη εκφύεται σε βραχώδη κυρίως σημεία του νησιού ενώ η μετασυλλεκτική μεταχείριση του κατά την διάρκεια αλλά και μετά την συγκομιδή του αποτελεί επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία απαραίτητη όμως για την τελική του χρήση με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.